Themalessen

Af en toe gaan er in het weekend themalessen in kleine groepjes door (max. 5 personen).


Iedereen vanaf 18 jaar welkom: met of zonder ervaring.


Vooraf inschrijven steeds noodzakelijk (er zijn max. 5 plaatsen per les).  Enkel themalessen met minstens 2 inschrijvingen gaan door.Een themales duurt 1u15, maar als je nog geen les bij mij gevolgd hebt, dien je 15 minuten vroeger te komen voor wat extra uitleg.


Reeds geplande themales (zie onderaan voor info over de inhoud):

voorlopig geen gepland.Volgende themalessen zijn mogelijk:


Lachrelaxatie
Yoga nidra (= diepe ontspanning)
Yoga en mindfulnessmeditaties
Mantrameditatie
Yoga met klanken


Specifieke yoga aanpassingen: mogelijke onderwerpen:
rug - schouder - knie - platvoeten - overgewicht - menstruatie - zwangerschap.Indien je interesse hebt in een bepaalde themales, die nog niet gepland is, laat dat dan even weten; themalessen waarvoor het meeste interesse is, plan ik als eerstvolgende.


Als je jouw mailadres doorstuurt met de vermelding "mailinglijst themalessen", dan stuur ik je regelmatig de kalender met de volgende geplande themalessen door.


Prijs: 12€ per persoon of 1 beurt van een beurtenkaart.


Ook privé-themalessen (1 tot 5 personen) op afspraak zijn mogelijk.
Prijs voor 1 persoon: 55€ (ook mogelijk 1u: 50€ of 1u30 60€).

Prijs per les voor 2 tot maximum 5 personen: 60€ (ook mogelijk 1u: 55€ of 1u30 65€).


Uitleg over de themalessen:


Lachrelaxatie
Bij lachrelaxatie lachen we zonder reden: gevoel voor humor is niet nodig, enkel de wil om te lachen.
Na een korte uitleg beginnen we met het losmaken en voorbereiden van het lichaam.
Dan wekken we het lachen eerst bewust op en daarna laten we het vanzelf gebeuren.
Tussenin laten we het soms even stilvallen met aandacht voor het voelen van lichaam, gewaarwordingen en gedachten.
Op het einde is er een korte relaxatie.


Yoga-nidra = diepe ontspanning, psychische slaap.

Praktische opbouw: eerst geef ik wat losmaakoefeningen en relatief gemakkelijke yogabewegingen om het lichaam voor te bereiden om daarna langere tijd stil te blijven liggen.  De diepe ontspanning zelf duurt ongeveer 30 minuten.


Je ligt gedurende lange tijd stil, terwijl je enkel luistert en voelt.
Het lichaam rust, maar de geest blijft alert. Zo kom je in een toestand van ontspannen bewustzijn.
Het is een systematische methode om totale fysieke, mentale en emotionele ontspanning teweeg te brengen.  In yoga nidra zijn we tussen slapen en wakker zijn in. De grens tussen deze toestand en de slaaptoestand is klein, zodat het soms kan gebeuren dat je in slaap valt. Omdat het niet de bedoeling is dat je in slaap valt, gebruiken we enkele hulpmiddelen om wakker te blijven (wat meer licht, af en toe een klankschaal).


Yoga en mindfulnessmeditaties:

In het begin van de les en tussendoor geef ik wat yoga om je lichaam voor te bereiden op een meditatie en om je lichaam weer te activeren na een meditatie.
Er komen meditaties rechtop, in zit of lig aan bod: met aandacht voor wat er is, zonder oordelen, met openheid, zonder een bepaalde toestand te proberen bereiken = ZIJN ipv doen.
Het simpelste, maar ook moeilijkste is louter ZIJN: gewoon zitten en niets doen, zonder de aandacht ergens specifiek op te richten, daarom gebruiken we hulpmiddelen: de aandacht ergens specifiek op richten = focus: contact aarde of lichaam of ademhaling of geluiden of gedachten of gevoelens of een beeld.
Voorbeelden: bodyscan, meditatie op de ademhaling, staan als een boom, stapmeditatie, zitten als een berg, meermeditatie, ...


Mantrameditatie:

Zittende (of liggende) meditatie waarbij je een mantra (= een geluid, woord of zin) herhaalt, luidop of in gedachten (dus je hoeft dit niet luidop te doen). Deze herhaling brengt de continue gedachtestroom in je geest tot rust.
Korte uitleg over mantrameditatie + uitleg over de betekenis van elke mantra + herhalen mantra luidop of in stilte + laten nawerken in volledige stilte (zonder nog in gedachten te herhalen).


Yoga met klanken:

Tijdens yogahoudingen of bewegingen een klank, woord of mantra herhalen, luidop of in gedachten, om een meer diepgaand effect te ervaren.


Yoga tijdens zwangerschap:

Zowel als je zwanger bent als wanneer je van plan bent om in de toekomst zwanger te worden is deze themales interessant. We gaan uitgebreid in op allerlei mogelijke aanpassingen tijdens de zwangerschap, die helpen om yoga te beoefenen zonder jezelf te forceren en om een maximaal positief effect van yoga te ervaren tijdens de zwangerschap.


Specifieke yoga aanpassingen:

In deze themalessen gaan we uitgebreid in op allerlei mogelijke aanpassingen in een specifieke situatie, die helpen om yoga te beoefenen zonder jezelf te forceren.
Daarbij volg ik het principe van viniyoga = de yogabeoefening aanpassen aan elke individuele persoon in plaats van iedereen dezelfde standaard klassieke uitvoering op te leggen.


Mogelijke onderwerpen: rug - schouder - knie - platvoeten - overgewicht - menstruatie.