Over Shantosha


Santosha betekent tevredenheid, sereniteit.


In de yogasutra's van Patanjali (een basiswerk over yogafilosofie) staat dit vermeld als één van de innerlijke eigenschappen, die belangrijk zijn voor een yogi om te ontwikkelen. Het gaat over tevreden zijn met wat je hebt en wie je bent, om vanuit die aanvaarding en een positieve instelling jezelf verder te ontwikkelen op een serene manier.


Het is geen berustende, passieve houding zonder verdere evolutie. Het is het tegengestelde van frustratie, berusting en wanhoop.


Het gaat over het positieve zien in elke ervaring en dus ook in negatieve situaties de kans op groei te ontdekken (het glas half vol zien in plaats van half leeg).


Door een houding van aanvaarding, tevredenheid en positivisme te ontwikkelen, kunnen we als mens evolueren zonder belemmering door frustratie, berusting en wanhoop.


Ik dien eerlijk toe te geven dat de ontwikkeling van santosha ook voor mij een uitdaging blijft, omdat mijn geest soms door frustratie de neiging heeft om te vervallen in berusting en passiviteit.


Gelukkig hebben wij als mens een enorm potentieel om te groeien en te evolueren, zodat we steeds

meer santosha ervaren.


Santosha is de bron van de allerhoogste vreugde!


Het loont dus zeker de moeite om een inspanning te leveren om dit steeds verder te ontwikkelen.Ik wens iedereen meer santosha!(*) De correcte schrijfwijze is santosha, wat ik niet wist toen ik bij het

ondernemingsloket ineens een naam moest bedenken bij de inschrijving

als zelfstandige en shantosha spontaan bij mij opkwam;
omdat een officiële naam wijzigen niet zo simpel is, laat ik het voorlopig zo.